Inspelning av Adolph Ulric Grills musik

AdoAdolph Ulric Grill (1752-1797), pastell av Gustaf Lundberglph Ulric Grill (1752-1797) var son till Claes (I) Grill och utbildade sig först för att gå in som delägare i handelshuset. Han delade dock inte faderns intresse för verksamheten utan drog sig efter dennes död 1767 tillbaka till Söderfors som brukspatron. Adolph Ulric var medlem av Musikaliska Akademien (nr 45) från 1772. Han var mycket musikalisk, spelade flera instrument och komponerade musik för olika tillfällen, exempelvis det tema med variationer som du kan lyssna på här på hemsidan i Michael Kaufmanns inspelning på cembalo. I Godegårdsarkivet finns flera brev till Jean Abraham Grill (1736-1792), där kusinerna diskuterar instrument, musikstycken och olika musikarrangemang i huvudstaden. Även Jean Abraham var medlem av Musikaliska Akademien (nr 46) och invaldes vid samma tillfälle som sin kusin.

Johan Abraham Grill med flöjtAdolph Ulric var även medlem av Kungliga Vetenskapsakademien från 1793 (nr 271) och dess preses under ett kvartal 1795. Han inrättade vid Söderfors ett naturaliekabinett som innehöll långt över tusen däggdjur, fåglar, fiskar och andra föremål. Detta överlämnades 1828 till det som senare skulle komma att bli Naturhistoriska Riksmuseet.

Adolph Ulric var gift med sin kusin Anna Johanna (III) Grill (1753-1809). Deras ende son Claes Abraham dog vid fyra års ålder. Han är begravd med sin familj i den av honom inköpta graven 39 i Maria Magdalena kyrka i Stockholm.

Michael Kaufmann har framfört styckena på sin egen tillverkade cembalo och musiken har spelats in av Andreas Grill.

01 Andante con variazioni – Tema

02 Andante con variazioni-1

03 Andante con variazioni-2

04 Andante con variazioni-3

05 Andante con variazioni-4

06 Andante con variazioni-5

07 Andante con variazioni-6

08 Andante con variazioni-7

En kommentar till Inspelning av Adolph Ulric Grills musik

  1. Hans Lundgren skriver:

    Oj vilka intressanta och välskrivna sidor! Jag letar efter vänskapsband mellan Gustaf Abraham Silverstolpe (1772–1824) eller möjligen någon av hans bröder, och släkten Grill (troligen Godegård). Är det någon som känner till om det fanns något sådant så vore jag tacksam för tips?
    (Jag tycker inte att det är korrekt att skriva ”medlem” av K. Musikaliska Akademien – det bör heta ”ledamot” av…)
    /Hans Lundgren

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.