Historien om flöjten

På en målning av A U Berndes avbildas Jean Abraham Grill (1736-1792) med en flöjt under armen. Han var skicklig flöjtspelare och det berättas att han som superkargör i Ostindiska Compagniet led skeppsbrott med skeppet Prins Friederic Adolph 1761 utanför den kinesiska kusten och lyckades rädda sig i land med bara flöjten och sin psalmbok.

Michael Kaufmann som haller i flojten

Michael Kaufmann som håller i flöjten

En flöjt av äldre modell har funnits på Godegård och man har länge utgått från att det har varit den aktuella skeppsbrottsflöjten. Arvsgången har varit sådan, att den så småningom kom att hamna hos Claes B E Th Grill i Stockholm. I början av 1980-talet visade Claes flöjten för Michael Kaufmann som fick möjlighet att undersöka och även låta restaurera den i syfte att åter göra den spelbar.

Av märkningen på flöjtens olika delar kunde man se att den var tillverkad av Heinrich Grenser, en medlem av en känd träblåsintrumentbyggarfamilj. Flöjten hade sex klaffar och var förutom namnet H Grenser även märkt med två korslagda värjor. Av detta kunde man utläsa att flöjten var tillverkad någon gång under perioden 1796-1806. Följaktligen var det uteslutet att detta var den flöjt som räddades vid skeppsbrottet. En flöjt från tiden för skeppsbrottet borde inte heller ha haft sex klaffar, utan bara en enda. Denna flöjt hade därmed kommit i familjens ägo för att användas av Jean Abrahams son Fredrik Wilhelm Grill (1784-1861), som var mycket musikalisk och spelade både flöjt och fiol.

Flöjten hade en spricka i munstycket, men gick att laga. Den behövde därefter oljas in med mandelolja upprepade gånger och fick i början bara spelas korta stunder. Så småningom kunde den med viss försiktighet användas fullt ut, bland annat som soloinstrument i en opera på Drottningholmsteatern 1982, i en konsert i Holland året därefter samt under ett par turnéer i Sverige. Tyvärr blev flöjten stulen ur ett brandsäkert kassaskåp vid ett inbrott i februari 1988 och har därefter inte återfunnits. Man tror dock inte att syftet med inbrottet primärt har varit att komma över flöjten, som låg i ett vackert nytillverkat träetui, utan framför allt annat av värde.

Lyssna här till den Grillska flöjten i en inspelning av Trollflöjten, Die Zauberflöte, av Wolfgang Amadeus Mozart. Arrangemang av Ehrenfried, med flöjtspel av Michael Kaufmann.

Die Zauberflöte – Ouverture-No.1

Die Zauberflöte – Königin der nacht. Der Hölle Rasche Kocht in meinem Herzen-No.18

Die Zauberflöte – March (Der letzte prüfung) No.28

Die Zauberflöte – Papageno Pa-Pa-Pa No.30 + Finale No.31

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.