Arvet efter Carlos och Augusta Grill

Carlos Grill (1877-1963) var son till Andras Gustaf Grill (1827-1889) i hans tredje äktenskap med Ewa Lorichs (1844-1926). Han var gift med Augusta Sevelin (1885-1979). I ett testamente från 1948 föreskrev makarna att deras tillgångar efter bådas frånfälle skulle tillfalla Grillska Släktföreningen. Makarna uttryckte i testamentet en önskan att Släktföreningen därmed skulle åtaga sig skötsel och vård av den Grillska familjegraven vid Mariedam, där Carlos far och mor och flera av hans hel- och halvsyskon vilar.

Efter Augustas död hittade man en gåvohandling med önskan om att hennes kontanta medel skulle tillfalla Frälsningsarmén som tack för den vård hon fått vid Elisabetgården under sina sista levnadsår. Gåvohandlingen var dock inte utformad och bevittnad på ett godtagbart sätt enligt lagen och frågan blev därför föremål för en rättslig tvist mellan Släktföreningen och Frälsningsarmén. Både tingsrätt och hovrätt dömde Släktföreningens förmån, det vill säga att det ursprungliga testamentet från 1948 skulle anses vara gällande. Högsta Domstolen beviljade inte prövningstillstånd och hovrättens dom stod därmed fast.

Genom klok förvaltning utgör Carlos och Augusta Grills testamentsmedel idag huvuddelen av Grillska Släktföreningens tillgångar. I bifogad artikel kan du ta del av ärendets gång och några av de handlingar som finns bevarade i släktens arkiv.

Läs en längre artikel om Carlos och Augusta Grill (pdf).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.