Stor uppslutning vid släktmöte på Svindersvik och Nyckelviken

En grupp om hela fyrtio medlemmar i åldersspannet 6-92 år trotsade regnet och deltog i söndagens släktföreningsmöte på Svindersvik och Nyckelviken, strax utanför Stockholm. Det bjöds på visningar av platserna, som båda har historisk anknytning till släkten Grill, och på lunch innan släktmötet startade.

GSF Släktmöte 2015 B

Svindersvik, som byggdes under 1740-talet för bruksägaren Claes Grill, visades av den mycket kunnige Peter Blom vid Nordiska Museet, som har hand om anläggningen sedan överlåtandet 1949.

Sommarnöje i rokoko

Huvudbyggnaden ritades av arkitekten Carl Hårleman i franskinspirerad rokoko. Under vinterhalvåret bodde Claes Grill och hans hustru Anna Johanna inne i Stockholm, men somrarna tillbringade de på sitt sommarnöje. Familjen roddes ut till Svindersvik med båt. 1780 såldes egendomen och efter flera ägarbyten köpte sidenfabrikör K A Almgren Svindersvik 1863.

Visningen började i den grönskande äppelträdgården och fortsatte sedan till huvudbyggnaden där bland annat salonger, biljardrum och sovrum visades innan alla traskade vidare till det intilliggande köket, och därefter den praktfulla Paviljongen vid vattnet, som uppfördes på 1750-talet, och byggdes till på 1780-talet.

Med buss åkte sedan medlemmarna vidare till det närliggande Nyckelviken med herrgård där det bjöds på lunch i form av lax, sallad och tårta. Under lunchen spelades musik komponerad av Fredrik Wilhelm Grill (1784-1861). Noterna kommer från Godegård och hittades av en tillfällighet i ett antikvariat i Vadstena för några år sedan. Fredrik Wilhelm Grill var mycket musikalisk. Han spelade flera instrument, komponerade musik för olika tillfällen och lär ha brevväxlat med Joseph Haydn. Denna Allegro-sats ur tredje stråkkvartetten framfördes av Fållinge-kvartetten i samband med en sammankomst med Lindblad-sällskapet på Övralid 2014 och kommer att bli tillgänglig via hemsidan.

Herrgård med många ägare

Enligt de äldsta källorna var Stora Nyckelviken under medeltiden ett torp som ägdes av Sten Sture den äldre. Därefter har egendomen bland annat varit i kung Gustav Vasas ägo och det gjordes även om till ett sjukhus under en period. 1746 fick dåvarande direktören för Ostindiska kompaniet, Herman Petersen besittningsrätt och lät uppföra den nuvarande huvudbyggnaden och dess flyglar, en av flera direktörer för kompaniet som bodde på herrgården. Nyckelviken överläts sedan till den franska ambassadörens Baron Louis Auguste le Tonellier de Breteuil 1764. Gården har under en kortare period också disponerats av Direktören Johan Abraham Grill. Herrgårdens hemsida skriver bland annat att Johan Abraham Grill finansierade Gustaf III:s statskupp 1772 genom att lägga pengarna på botten i murbrukskärror som drogs in i Stockholms slott från Grillska Huset på Stortorget. Fler historier finns att berätta om herrgården, med kopplingar till både den svenska kungafamiljen och den världsberömda operasångerskan Jenny Lind, berättade guiden xxx för släktföreningens medlemmar.

Släktmöte avslutade dagen

Dagen avslutades med släktmötet där bland annat ekonomisk årsredovisning, val av ny styrelse för släktföreningen, redaktionsarbete med hemsidan, kontakter med Konstakademin och förslag på platser att besöka inför kommande möten, stod på dagordningen. Minnesanteckningarna från mötet kommer att spridas till föreningens medlemmar.

Styrelsen tackar för en trevlig dag och ser fram emot nästa träff som kommer att arrangeras 2017.

Bilder från dagen

Mer information

Svindersvik: http://www.nordiskamuseet.se/slott-gardar/svindersvik

Nyckelviken: http://nyckelviken.com/?page_id=17

En kommentar till Stor uppslutning vid släktmöte på Svindersvik och Nyckelviken

  1. Ping: Stor uppslutning vid släktmöte på Svindersvik och Nyckelviken | Grilliana – En sida om släkten Grill

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.