De Grillska vapenserviserna

En liten bärtallrik ur den polykroma servisen. Foto MP 1005

En liten bärtallrik ur den polykroma servisen. Foto MP 1005

Det som främst bidrog till den ökade importen av kinesiskt porslin i Europa vid slutet av 1600- och början av 1700-talet var att man började dricka kaffe, te, choklad och andra varma drycker. Till detta passade porslinet från Kina bäst. Matserviser började också tillverkas i europeiska former med flata och djupa tallrikar, uppläggningsfat, terriner, såsskålar, saltkar och annat som hos de mer privilegierade kom att ersätta trä, tenn, fajans och silver.

Man räknar med att minst 50 miljoner porslinsföremål togs hem av svenska Ostindiska Kompaniets skepp, utöver den fria förningen vars omfattning inte går att kartlägga. Inga svenska serviser kan dateras till tiden före första oktrojen (1731-1746). De tidiga beställningsserviserna togs hem av ledningen för det första Kompaniet. Även i fortsättningen hade beställarna oftast anknytning till Kompaniets verksamhet. Huvuddelen av de 300 specialbeställda svenska vapenservi­serna togs hem 1740-1780, de flesta av familjen Grills serviser under 1750- och 1760-talet.

Handelshuset Carlos & Claes Grill engagerade sig tidigt och kraftfullt i den ostindiska handeln och i början av andra oktrojen (1746-66) flyttade Abraham (II) Grill (1707-1763) till Göteborg och blev den förste av fyra i släkten som tog plats i direktionen. Claes Grill (1705-1767) i Stockholm blev invald 1751. Johan Abraham Grill (1719-1799) valdes in 1770 medan Abrahams son Jean Abraham Grill (1736-1792) fick vänta på sin plats i direktionen fram till 1789.

Det var ganska naturligt att tvillingbröderna Claes och Anthony Grill (1705-1783) ville manifestera sina framgångar i näringslivet genom att tidigt beställa var sin polykrom vapenservis. Handelshusen i Sverige och Amsterdam samverkade med varandra och stod under 1750-talet på sin absoluta topp. Claes Grill var fram till 1745 en av Sveriges största järnexportörer och nästan hela exporten gick via brodern i Amsterdam. Efter 1745 minskade järnexporten till Holland, men ersattes av andra varor och finansiella transaktioner av olika slag. Claes Grill blev från andra oktrojen en av de största delägarna i Ostindiska Kompaniet och tjänade som sådan pengar på många sätt. På sitt varv byggde han flera ostindiefarare och utrustade dem med ankare, segel och andra produkter från egna fabriker. Han stod för en del av det gods (mest järn) som såldes i Cadiz i utbyte mot silver för inköpen i Kina. Tillsammans med brodern ordnade han finansiering och försäk­ringar för skepp och laster. Vid återkomsten köpte han upp delar av lasterna och exporterade dem vidare ut i Europa. Han kunde också sälja sådana produkter i Sverige, som inte omfattades av över­flödsförordningarna.

Det finns sammanlagt sex vapenserviser för släkten Grill, med några variationer. Dessutom finns ett litet antal monogramserviser. Anthony Grill i Amsterdam är den store beställaren med sammanlagt tre serviser. Claes Grill i Stockholm och hans bror Abraham Grill i Göteborg har haft var sin servis och paret Adolph Ulric och Anna Johanna (III) Grill en med alliansvapen av två tranor. Claes Grills servis övertogs möjligen efter hans död av halvbrodern Johan Abraham Grill (1719-1799). Traditionellt har arvsgången varit sådan att det är sönerna som har ärvt vapenpors­lin, medan döttrarna har fått smycken och annat arvegods. Ogifta och barnlösa manliga släktingar har i regel också blivit utan vapenporslin.

Experterna har med åren fördjupat sin kunskap om de Grillska vapenserviserna. Dateringen i de tidigaste artiklarna utgick främst från formerna, mönstren och de tänkbara formgi­varna. Kunskaper som kan erhållas ur bouppteckningar och brev har på senare tid möjliggjort en säkrare datering, liksom också en ökad förståelse för arvsgången. I artikeln på hemsidan redogör författaren främst för vad arkivmaterialet kan berätta.

De Grillska vapenserviserna (pdf).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.