Grill och nya Nationalmuseum

IMG_3857Som bekant har Nationalmuseum öppnats på nytt efter miljardrenovering och efter att ha varit stängt i flera år. På museet finns två klenoder med Grill-anknytning och bilder på dessa bifogas. Tavlan finns i museets 1600-talsavdelning och dopskålen i 1700-talsavdelningen.

Målningen av Rembrandt utförd cirka 1661-1662 ”Batavernas trohetsed till Claudius Civilis” där det i informationen om målningen sägs ”Målningens ägarhistoria är höljd i dunkel. Anna Johanna Peill f Grill ärvde den 1767 efter sin far Claes Grill. Hon skänkte den 1798 för evärderlig tid till Konstakademin.”

Konstakademin har i sin tur deponerat tavlan på Nationalmuseum. Målningen sägs vara Sveriges dyraste med ett försäkringsvärde på närmare 1 miljard kr.

IMG_3858.JPGDen Grillska dopskålen av Christian Precht 1745. Museets information säger följande: ”Grillska dopskålen är det första svenska exemplet på silverföremål i genuin fransk rokoko. Den utfördes i Stockholm redan 1745. Silversmeden Christian Precht återkom till Sverige 1731 efter studier i Paris, med nya kunskaper och ett avancerat formspråk. Claes och Anna Johanna Grill tillhörde en av tidens främsta finansfamiljer. De skänkte dopskålen till den holländska reformerta församlingen i Stockholm. När kyrkan upphörde 1839 såldes inventarierna.”

Nationalmusei Vänner inköpte dopskålen på Bukowskis auktion 2006 för 4,9 miljoner kr och skänkte skålen till Nationalmuseum.

Text och bilder: Magnus Grill

Annonser

Om grilliana

Släktföreningen Grills officiella hemsida och blogg.
Det här inlägget postades i Nyheter, Släkten Grill. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s