Dagmar Grill till salu på Bukowskis

Dagmar GrillEn akvarell av Carl Larsson som föreställer Dagmar Violet Grill (1892-1979) på besök i Sundborn säljs på Bukowskis kvalitetsauktion i december 2015. Utropspriset ligger på ett par, tre miljoner. Akvarellen är målad 1909, då Dagmar var 17 år.

Dagmar Grill var äldsta dotter till Baltzar Grill (1857-1942) och hans hustru Violet Maycock (1868-1950) och bodde i sin ungdom i Djursholm. Baltzar Grill var i sin tur son till Andreas Gustaf Grill (1827-1889) i hans första äktenskap med Charlotte (Lotten) Didron (1827-1861). Carl Larsson var vän till familjen och han har förutom Dagmar även avbildat övriga fyra syskon. För kompletterande fakta, se släktförteckningen på hemsidan.

DGDagmar var i sin ungdom uppenbarligen en stor skönhet och har avbildats av Carl Larsson vid ytterligare två tillfällen. Vidstående bild är beskuren. I vuxen ålder blev hon gymnastikdirektör.

Baltzar Grill och hans familj var även bekanta med författarinnan Elsa Beskow, som också bodde i Djursholm. Elsa Beskow hade bara söner och när det behövdes en ung flicka som modell, så anlitade hon Dagmar. Det är alltså Dagmar, klädd i grön kappa, som förekommer på illustrationen till Sockerbagaren.

Dagmar Grills kusin, Anna Sebenius (1880-1957), var under många år gift med den österrikiske arkitekten och formgivaren Josef Frank (1885-1967). Efter Annas död 1957 flyttade Dagmar Grill in hos Josef Frank på Rindögatan i Stockholm och bodde där fram till dennes död 1967.

Gruppfoto

Bilden ovan är tagen 1935 på Björkbacken i Djursholm och föreställer Baltzar och Violet Grill med barn, ingifta närstående och barnbarn. Man kan se sonen Thorsten och döttrarna Anna Johanna (Lillan), Ingrid (Ninni), Dagmar och Estrid (Essi). Troligen står Dagmar som tvåa från höger.

/Mårten Persson, Lund

Annonser

Om grilliana

Släktföreningen Grills officiella hemsida och blogg.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Dagmar Grill till salu på Bukowskis

  1. Cleive Hornstrand skriver:

    För mig en härlig nyhet – tavlorna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s