Ny artikel om Jean Abraham Grill

Jean Abraham Grill

Jean Abraham Grill (1736-1792) påbörjade redan som nittonåring sin första resa till Kanton i Kina med Ostindiska Compagniets skepp Prinsessan Sophia Albertina. Andra resan till Kina 1761 blev synnerligen dramatisk. Skeppet Prins Friederic Adolph förliste i början av september vid Prata Islands, inte långt från dagens Hongkong och Macao. Jean Abraham blev därefter kvar i Kina som privat handelsman och superkargör för Ostindiska Compagniet under åren 1761-1768.

Jean Abrahams insatser i Kina har skildrats ganska kritiskt i flera böcker och fristående artiklar. Det källmaterial som finns tillgängligt i Godegårdsarkivet på Nordiska museet ger dock utrymme för alternativa tolkningar på flera punkter.

I sin artikel på hemsidan försöker styrelsens arkivarie Mårten Persson lyfta fram hur illa Jean Abraham blir behandlad av kompaniets ledning i övergången mellan andra och tredje oktrojen och hur han efter hemkomsten får kämpa för att till sist få till en rimlig och rättvis ekonomisk ersättning för sina insatser. Mårten Persson lyfter också fram brev och fakta kring Jean Abrahams tidiga förälskelse i kusinen Anna Johanna (II) Grill (1745-1801) och även om hans kärleksaffär med den portugisiska tjänstekvinnan Annica de Queroz i Macao, som resulterade i en son som Jean Abraham aldrig fick träffa.

Läs mer om superkargören Jean Abraham Grills händelserika liv i Mårten Perssons imponerande sammanställning här.

Annonser

Om grilliana

Släktföreningen Grills officiella hemsida och blogg.
Det här inlägget postades i Släkten Grill. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s